
Sencha, Tencha, Matcha,
to, co laikovi zní jako seznam bojových umění Dálného východu, je ve skutečnosti seznam staletí starých druhů čaje. Přesněji řečeno zelený čaj a ve skutečnosti slabika cha, která je součástí všech tří názvů, neznamená v japonštině nic jiného než „čaj“. Jak se ale tyto 3 odrůdy liší?
Sencha
Když se Dorothy dostane do Smaragdového města při pátrání po Čarodějovi ze země Oz, může být také vyroben z listů rostliny Sencha. Minimálně barvou zelený čaj velmi připomíná smaragdy. Sencha je ceněna pro svou svěží a jedinečnou chuť. Ne nadarmo tvoří tento druh čaje tři čtvrtiny japonské produkce čaje! Sencha je relativně nový objev: její příprava je známá teprve od 18. století. Sencha se sklízí třikrát ročně; dřívější sklizně jsou kvalitnější a mají sladší chuť, pozdější sklizně mají chuť stále hořkou. Zatímco „Cha“ znamená čaj, „Sen“ v japonštině znamená něco jako „zalít (horkou vodou)“.
Tencha
Tencha je vlastně předchůdcem Matchy a obvykle se do ní zpracovává. Na rozdíl od Sencha je keř Tencha čtyři týdny před sklizní zastíněn, což dává jeho listům tmavě zelenou barvu a jemnou chuť. Zvláštní je také to, že z čajových lístků jsou odstraněny všechny stonky listů a jemná listová žebra, dokud nezůstane pouze čistá dužina listů. Někdy se vynechá další zpracování a Tencha se prostě pije tak, jak je. V japonských kuchyních je také oblíbenou přísadou při vaření a pečení. Přestože v Japonsku existuje více než 100 různých odrůd, Tenchas se zde vyskytuje jen zřídka a jsou považovány za zasvěcený tip pro nadšence.
Matcha
Nejstarší a nejtradičnější odrůda zeleného čaje v Japonsku se vyrábí z Tencha. Historie tohoto speciálního čajovníku sahá až do Číny, kde byla Matcha pravděpodobně poprvé připravena v 6. století – nikoli jako luxusní zboží, ale jako lék. Právě mniši v buddhistických klášterech získávali ze sušených čajových lístků jemný prášek, který konzumovali jako lék. Tato léčba dala vzniknout ranému čajovému rituálu, který japonský mnich Eisei ve 12. století přinesl zpět do své vlasti. Zatímco v zemi svého původu, Číně, Matcha postupně upadla v zapomnění, v Japonsku opět vzkvétala. V 16. století, v období Sengoku, napsal japonský čajový mistr Sen no Rikyu několik básní, ve kterých podrobně popsal správné provedení světoznámého japonského čajového obřadu. V neposlední řadě je považován za zvláště ušlechtilý zelený čaj a je součástí kulturního dědictví v zemích svého původu, Japonsku a Číně, kde se dodnes nachází největší část světové produkce. Matcha se vyznačuje intenzivní zelenou barvou a příjemnou, mnohostrannou chutí. Výrobní proces je časově náročný; samotný proces mletí 30 gramů prášku matcha trvá v tradičních žulových mlýncích (matcha znamená v japonštině „mletý čaj“) celou hodinu. Tato snaha se samozřejmě odráží i na ceně – prášek matcha je prémiový produkt. Používá se také jako cenná přísada při výrobě zmrzliny, čokolády, pečiva a nápojů. Buďte ale opatrní při skladování: Stejně jako ostatní potraviny ztrácí matcha na čerstvém vzduchu svou intenzitu a chuť. Proto byste měli matcha skladovat v chladné, vzduchotěsné nádobě.