S neustále rostoucím zájmem západního světa o produkty Matcha přibudují i různé mýty a polopravdy o jeho účincích. Je čas, podívat se na nejčastěji z nich.
Zelenší Matcha je lepší – polopravda
Platí to tehdy, porovnáváme-li čaje ve stejné kvalitě. To znamená jen čaje v BIO kvalitě. Tehdy platí čím zelenější, tím větší kvalita. Na trhu jsou také produkty nepěstované v režimu BIO. Tehdy mohou hnojiva a pesticidy zvyšovat produkci chlorofylu a tím se pěstuje rostlina kásné barvy avšak plná škodlivých látek.
Dobrá Matcha je jen z Japonska – mýtus
Ve skutečnosti Matcha nepochází z Japonska. Již dříve byla používána pro rituály v Číně již 200 let před Japonci. S toho vyplývá, že kvalitní produkce je i jinde. Důležité je pěstování bez chemie, zkrátka produkt v bio kvalitě. Nehledejte tedy jen „Made in Japan“, ale hledejte kvalitu.
Matcha má 137x více antioxidantů než zelený čaj – polopravda
Existuje více studií s různými výsledky, které se neshodly v přesném čísle. Pohybuje se od 5 – 137x..Záleží na srovnávaném zeleném čaji.
Když pijete Matcha večer, neusnete - polopravda
1g porce Matcha obsahuje ¼ kofeinu jako malý šálek kávy espresso. Jsou lidé pijící v noci kávu a nemají problém usnout. Látky obsažené v Matchovi dříve než nárůst energie navodí stav klidu a uklidnění. Zkuste se uklidnit po šálku kávy.
Měl byste kupovat pouze čaj v ceremoniální kvalitě – mýtus
To je hlavní argument obchodníků prodávajících jen ceremoniální čaje. Ano, tyto čaje jsou bezpochyby nejkvalitnější. Jejich kvalitu oceníte při pití klasické studené Matche. Při přípravě nápojů a jídel tepelně upravených dochází ke ztrátě některých látek a proto můžeme použít levnější, avšak ne méně kvalitní verzi suroviny.
Snad vám naše rady pomohly zodpovědět některé vaše dotazy. Přejeme vám šťastnou ruku při koupi kvalitních čajových produktů.